Raspresentation

På den här sidan kan du få en kort introduktion till wheaten terriern.
Är du sedan intresserad av att fördjupa dig i något område kan du läsa vidare via länkar eller övriga rubriker i menyn ovan.
Är du intresserad av att köpa valp rekommenderar vi dig att läsa vidare på sidan om köpa valpUrsprung:
Irland
Mankhöjd:
Hane 46–48 cm, tik något lägre.
Vikt:
Hane 18–20,5 kg, tik något lättare
Päls:
Mjuk och vetefärgad klipps i terrierfrisyr


Historik

Wheaten terriern utvecklades hos irländska torpare och småbönder som behövde en tålig gårdshund i behändig storlek för att jaga råttor och grävling samt hjälpa till med lite av varje.
Efter en grytjakt på grävling 1932, beslöt jaktprovsdomarna att arbeta för att de energiska vetefärgade terrierna skulle bli godkända som en egen ras.


Användningsområden

På senare tid har i stället de sociala egenskaperna gjort wheaten terriern känd och uppskattad i hela världen!

En wheaten terrier kan lära sig nästan vad som helst och bli en riktigt allsidig kompis. Här finns anlag och intresse för lydnad, agility, rallylydnad, nosework, jakt, spår och mycket annat.

På lydnadskurser är wheaten terriern ofta antingen klassens stjärna eller en glad men ganska ostyrig spelevink. Och det beror nog främst på ägaren vilket det blir!

Hälsa

Många wheaten terrier lever ett friskt och aktivt liv långt. Rasen är generellt en frisk ras. HD-röntgen ska enligt rasklubbens krav utföras på alla avelsdjur och görs även på en del andra hundar. Rasklubben rekommenderar även att avelsdjuren testas för microphthalmia.Metalitet 

Wheaten terriern ska enligt rasstandarden vara en livlig, sportig och intelligent hund med bra temperament, synnerligen tillgiven och trogen mot sin ägare, samt kunna försvara utan att bli aggressiv. Tidigare undersökningar bland wheatenägare har visat att flertalet överlag är mycket nöjda med sina hundar men alla är förstås inte helt perfekta. Uppfödaren bör utvärdera sitt eget avelsmaterial och planera varje parning med hänsyn till de tilltänkta föräldrarnas mentala egenskaper. Till sin hjälp har man MH (Mentalbeskrivning Hund) och BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund), och rasklubben rekommenderar att alla avelsdjur ska vara beskrivna med endera av dessa metoder.

En så kallad “200-analys” av BPH-resultaten hittar du här.

Hos SKK kan du även läsa mer om vad BPH är och hur det genomförs.  

Den övergripande bilden av rasen visar att den varken är aggressiv eller hotfull utan en vaken och alert hund med positiv attityd. Den är relativt social och lekfull, förhållandevis trygg, nyfiken och utan påtagliga rädsloreaktioner.