Allmänt om pälsvård

Den vackra pälsen på Wheaten terrier är ju lite av ” signum” för rasen. I vuxen ålder skall pälsen vara blank, vetefärgad, vågig och riklig.


En wheaten kan se väldigt olika ut under sin uppväxt. En del valpar föds med tunnare strävare päls och en del med tjock kraftig päls . När hundarna är mellan 2-3 år så skall de börjat få sin riktiga ”vuxen” päls som då inte skall vara allt för olika varandra oavsett hur de såg ut vid födsel, men givetvis så finns det variationer.

Som alla pälsraser är skötsel A och O.
Genom att tidigt börja vänja hunden vid hantering med såsom kamning, klippa klor, titta i munnen och öron mm gör att det blir mycket enklare och trevligare både hunden och dig. Under valperioden så är det viktig träning att göra det lite och ofta även om det kanske inte är så mycket päls att kamma.
När hunden och pälsen är vuxen behöver pälsen noga kammas igenom någon gång i veckan.

Under tiden de byter päls är det viktigt att man noga håller koll och kammar hunden oftare för att undvika att få en hel tovig ”matta” som tyvärr måste klippas bort för att man sedan får börja om från början .

Detta är en ras som måste klippas ca 8-12 vecka. Detta underlättar pälsvården och pälsen bibehåller sin karaktär. Det finns flera fördelar med att kontinuerligt träna hunden på att hanteras på ett trimbord, ex kommer besök hos veterinären inte vara en skräckupplevelse.


Viktigt är att du känner förtroende för din uppfödare och att du vid köp får med dig instruktioner samt råd i vilka kammar och kardor mm din uppfödare rekommenderar.
En genomgång om hur du skall tänka och göra för att enklare få en bra och mysig stund med din hund under hanteringen.