Wheatenterrier en ras för dig?

Irish softcoated wheaten terrier är en populär ras. Mycket tack vare sin fantastiska charm, vänligt utstrålning och mångsidighet. En stor fördel är också att den inte fäller sin päls. Idag används wheaten terrier till allt möjligt, en allroundhund. Det är en lättlärd och arbetsvillig hund med glimten i ögat.
En wheatenägare bör ha viss pondus, envishet och framförallt ett sinne för hunor eftersom det finns tillfälle för många härliga skratt

Med en wheatenterrier är livet sällan tråkigt. Det är en hundras som är full av energi och humor, samtidigt som den är en mästare på att slöa och mysaPälsvård

Många tycker att den vackra pälsen – om dessutom inte fäller- är det mest tilltalande med rasen. Men denna päls kräver en hel del arbete och det är viktigt att vänja hunden vid detta redan som liten valp. Pälsen behöver kammas ofta och noga . En vuxen hund med ”färdig” päls behöver kanske kammas någon gång i veckan medan unghunden kan behöva kammas dagligen när den byter från valppäls till vuxenpäls.

Hunden behöver badas minst var fjärde vecka med schampo och balsam. En wheaten behöver klippas ganska ofta, minst 4-6 gånger om året. Rasklubben ordnar klippkurser för de som själva vill frisera sina hundar.

Hälsa

Wheatenterrier är en relativt frisk och sund ras. Om de får ha hälsan blir de ganska gamla, det är inte ovanligt att de kan bli 13-14 år, ibland äldre.

Mentalitet

En wheaten terrier är en ganska livlig och företagsam individ med många egna idéer, samtidigt som den ofta är väldigt lättlärd och arbetsvillig. Faktum är att på lydnadskurserna är wheaten ofta klassens lysande stjärna…eller det svarta fåret. Och det beror nog främst på ägaren vilketdera det blir!

De flesta wheaten terrier är synnerligen en social hund och väldigt förtjust i människor. Några ”jobbar” på olika vårdinrättningar där de gör viktiga insatser för att öka livskvaliteten för många personer.