Rasen


Kort om rasen Irish Softcoated Wheaten Terrier

En wheatenterrier är pigg, glad och påhittig hundras som gärna hänger med på praktiskt taget allting ägarna vill göra. Precis lagom stora, sunt byggda utan några överdrifter, som inte fäller. Tåls av många (men inte alla!) allergiker, och som ser fantastiska ut när de är nybadade, nykammade och nyklippta. De allra flesta wheatenägarn tycker att man inte kan tänka sig en bättre ras.  

Men är detta en hundras för just dig?
Det beror naturligtvis på vilken typ av person du är, och vilket engagemang och vilka förväntningar du kommer att ha i ditt hundägande.

Irish softcoated wheaten terrier, eller wheaten terrier som den kallas, kommer från enkla förhållanden hos torpare på den irländska landsbygden.

Det är en företagsam och ibland ganska självständig terrier med egna idéer. Ägaren bör sålunda ha pondus, envishet och – inte minst viktigt – sinne för humor för att kunna uppskatta sin fyrbenta vän efter förtjänst.

Egenskaper
Lättlärd på gott och ont. En wheaten terrier kan lära sig nästan vad som helst och bli en riktigt allsidig kompis. Här finns anlag och intresse för agility, jakt, spår, vallning och mycket annat. På lydnadskurser är wheaten terriern ofta antingen klassens stjärna eller en glad men ganska ostyrig spelevink. Och det beror nog främst på ägaren vilket det blir.

På lydnadskurser är wheaten terriern ofta antingen klassens stjärna eller en glad men ganska ostyrig spelevink. Och det beror nog främst på ägaren vilket det blir.


Med en wheatenterrier är livet sällan tråkigt. Det är en hundras som är full av energi och humor, samtidigt som den är en mästare på  att mysa.